Recite NE podočnjacima

Bilo da se radi o tamnim kolutovima ispod očiju, kesicama ili upalim podočnjacima, svakako je reč o problemima koji su na vrhu liste neželjenih estetskih pojava jer su najuočljiviji na licu i često se ne mogu nikako sakriti. Koža ispod očiju je jako tanka i kako godine prolaze ona se dodatno tanji i postaje sve osetljivija. Vremenom, u toj zoni slabe ligamenti koji drže masno jastuče koje i samo starenjem nestaje, pa je njegov nedostatak i te kako uočljiv. Što se tiče kesica i crnih kolutova, oni nastaju zbog poremećaja cirkulacije i naglašenog venskog spleta. Kada se tome dodaju i loše životne navike poput neredovnog sna, cigareta i alkohola, onda ne čudi što lice dobija umoran i nezdrav izraz.

Podočnjaci se danas mogu efikasno ukloniti, ali je od velikog značaja pravilno pristupiti ovom problemu s obzirom na to su različiti uzroci njihovog nastanka. Ponekad je potrebno kombinovati različite metode kako bi se postigli željeni rezultati. U svakom slučaju, suština je da se podstaknu cirkulacija i limfna drenaža, pojača razvoj novog kolagena, zategne koža u toj regiji, nadoknadi izgubljeni volumen i uklone pigmentacije.

Mezoterapija u velikoj meri može ublažiti prebojenost podočnjaka i smanjiti dimenzije kesica. Tamni podočnjaci se uglavnom javljaju zbog povećanog nagomilavanja melanina, ali i umora, neispavanosti i nezdravog životnog stila uopšte. Mezoterapijskim koktelima na bazi kodžik kiseline i vitamina C izbeljuje se uporno plavetnilo. Hemijski piling takođe može poboljšati tonus i smanjiti pigmentaciju te regije. Za uklanjanje kesica koje se obično javljaju posle 35. života preporučuju su mezoterapijski kokteli koji stimulišu drenažu viška tečnosti. I PRP metoda poznatija kao „vampirski tretman“ dobar je izbor kod obojenih podočnjaka sklonih oticanju , a potrebno je uraditi 3 tretmana u seriji kako bi se postigli optimalni efekti. Krvna plazma bogata trombocitima i faktorima rasta podstiče stvaranje novog kolagena te smanjuje bore i uklanja kesice. Kod upalih podočnjaka koriste se hijaluronski fileri koji popunjavaju nedostatak tkiva ispod očiju vraćajući volumen i svežinu, a samim tim odmoran i mladolik izgled.