Put do zdrave lepote

Da li je starenje broj godina od rođenja ili način na koji izgledamo, postupamo prema sebi i pružamo svojevrsni primer drugima? Od davnina je čovečanstvo tragalo za eliksirom mladosti, pouzdanim saveznicima u borbi protiv starenja i očuvanjem vitalnosti. Neminovno je da se vremenom naše telo menja kako proizvodnja hormona počinje da opada. Naime, dolazi do promena u funkcionisanju ćelija kože, usporava se njihovo obnavljanje, smanjuje se procent sadržaja vode i menja se odnos elastičnih i kolagenih vlakana koja pružaju svež i mladalački izgled. Bore postaju sve izraženije i dublje, kvalitet kose značajno opada , dok zglobovi, tetive i ligamenti gube na pokretljivosti , a koštana struktura se razređuje.

Jedan od najvažnijih napredaka u procesu podmlađivanja je otkriće faktora rasta. PRP (plazma bogata trombocitima) predstavlja frakciju plazme sa visokom koncentracijom trombocita i izbalansiranim sadržajem proteina, hormona i vitamina. Izolovani trombociti iz naše krvi oslobađaju brojne faktore rasta koji podstiču proizvodnju kolagena, elastina i hijaluronske kiseline. Reč je o potpuno prirodnom i sigurnom tretmanu bez moguće pojave alergijskih reakcija ili unakrsnih infekcija, budući da se iskorišćavaju sopstveni potencijali kojima raspolažemo. Aplikovanje krvne plazme u kožu lica, vrata i dekoltea, dovodi do stimulacije postojećih fibroblasta da podstaknu stvaranje kolagena koji je zadužen za volumen i tonus kože, kao i blistav ten. Zahvaljujući vlastitim snagama uspešno se koriguju najrazličitije nepravilnosti na licu i telu, poput bora, akni, ožiljaka, strija, pigmentacija. Tekstura i  kvalitet kože se vidno poboljšavaju nakon serije izvedenih tretmana u unapred utvrđenom vremenskom intervalu. Veoma dobri rezultati ostvaruju se ubrizgavanjem krvne plazme u vlasište čime se zaustavlja progresivno opadanje i tanjenje kose. Povećanje mikrovaskularizacije koja omogućava bolju ishranu ćelija kiseonikom i hranljivim materijama, čini sve metaboličke procese produktivnijim i efikasnijim.

Primena PRP metode dokumentovana je davne 1970.godine u implantologiji i parodontologiji. Još tada je dokazano da se njenim izvođenjem, povećava gustina kostiju, skraćuje period oporavka i smanjuje postoperativni bol. Tako se ova procedura efikasno koristi i u sportskoj medicini za saniranje akutnih i hroničnih povreda mišića, tetiva, ligamenata , kao i oštećenja zglobova. Zajednički imenitelj sportske i estetske medicine u pogledu terapije plazmom jeste upravo prirodan mehanizam regeneracije koji daje izuzetne efekte na duži vremenski period.