Lepe žene jedna drugoj nisu konkurencija, već inspiracija

Dubravka Matović autor knjige Sentimentalna kuhinja

 

Kao profesor književnosti i pesnik, Dubravka Matović je izraziti poštovalac lepe reči koja oslikava vrednost što ne prolazi. Njena prva knjiga poezije "Imam i nemam" objavljena je 2007, kao prva nagrada na 38. Festivalu poezije mladih u Vrbasu, 2006. Poeziju je objavljivala i u književnim časopisima i festivalskim zbornicima, kao i u elektronskom časopisu "Treći trg". Novinarski i uređivački poziv privukao ju je zbog slobode da izrazi svoj kritički stav i visprenost duha koji uviđa, prepoznaje i prati fenomene kao što je večita čovekova težnja ka lepoti. Autorka zbirke pripovedaka „Sentimentalna kuhinja“, otkriva nam svoj recept za lep, negovan i svež izgled sa jasnom porukom da je glad za lepim danas posebno izražena, ali da postoje načini da je zadovoljimo, a da ipak ostanemo svoji.

Ako je težnja ka lepom urođena ljudima, kako se tema lepog realizuje u “Sentimentalnoj kuhinji“?

Kad god je u „Sentimentalnoj kuhinji“ o kuvanju i gladi reč, uvek je u pitanju glad za lepim, a svi recepti u knjizi zasnovani su na „receptu“ za ono što život čini lepšim. „Sentimentalna kuhinja“ govori o univerzalijama prvih bračnih dana i unutrašnjoj lepoti žene, svemu onome što su nam mame, sestre, prijateljice, javne ličnosti... prećutale, a kroz šta su, manje ili više burno, prošli svi. Lepota prvih bračnih meseci direktno je proporcionalna samopouzdanju, osećaju sigurnosti, snage, poverenja, u danima kad po prvi put u životu radiš nešto o čemu prethodno ne učiš.

Savremenoj ženi koja je zaposlena, a pri tom je supruga, majka i domaćica, ponekad je teško da pronađe slobodan trenutak i posveti se svojoj lepoti. Kako ti to uspevaš?

Žene su pred sebe postavile veliki izazov kome ne mogu doskočiti, ako ne idu u korak sa svojim – biološkim vremenom. Danas je, priznaćete, lepota dostupnija nego ikad. Žena samo treba da zna šta želi, a „pomoć“ će već lakše naći. Za ono što je bitno, vreme se uvek nađe. U međuvremenu treba spavati i sanjati, jesti zdravu hranu, družiti se i smejati, biti prijatelj sa suncem. Lepe žene jedna drugoj nisu konkurencija, već inspiracija.

Kako izdvojiti vreme za ćaskanje sa prijateljicama koje se ne odnosi samo na kupovinu novih dečijih patika i zamenu starog namestaja,već na omiljenu kremu,tretman za lice i šminku?

Što je vremena manje, to je motiv da se ono izdvoji za prijatelje – jači. Razgovori s pravim prijateljima nisu opterećeni zamornim objašnjenjima, jer se s njima razumeš u pola reči! To omogućava da se uz brzinsku kafu unakrsno ispričaju skorašnji događaji, planovi iz bliske budućnosti, ukratko prepriča najnoviji ljubavni roman, doživljaji iz šopinga, iznesu dokazi „da su svi muškarci isti“ i kako „žena mora da brine o sebi“. U toj poslednjoj rubrici dele se tajne lične lepote - dobra krema je uvek otvorena tema, svaki novi detalj u šminkanju obavezno je primećen, a svaki tretman postaje još jedna avantura! A kad se kafica popije, odlazi se u pohode rasterećeno i nadahnuto, pravo u kozmetičku radnju, a tek onda na pijacu, u vrtić, kuhinju...

Tekst: Ivana Gavrilović Stanković
Foto: Tanja Draškić Savić